Hva er klærne dine laget av, og hvilket miljøavtrykk har de?

  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Hvilken rolle spiller det om det står polyester, viskose, ull eller økologisk bomull på merkelappen? Tenker du egentlig over hvilke fibre dine klær er laget av. Hvordan de lages og hvor de kommer fra? Hva har disse tekstilene med miljøet å gjøre? Hva betyr bærekraftig mote og sirkulær design? Et foredrag om kunstfibre vs. naturfibre: produksjon, bruk og konsekvenser for klima og miljø. Og hvordan du som forbruker kan gjøre en forskjell.

ANNE CECILIE RINDE har inngående kunnskap om materialer og produksjon av tekstil og klær. I dette foredraget vil hun fortelle hva informasjonen på merkelappen egentlig betyr. Hun er grunnlegger og leder av merket «Vera & William», et norsk-italiensk designmerke som tilbyr elegante klassikere i ren og ekte natur på high-end markedet.

Få virker klar over at kunstfibere fremstilles i store mengder av sterke og skadelige kjemikalier. De har relativt dårlig holdbarhet sammenlignet med edle naturfibre i høy kvalitet. De syntetiske fibrene fremstilles i tillegg av petroleum og omdannes til plast hvilket ikke brytes ned i naturen slik organiske gjør. Økt bruk og tilsetning av syntetiske fibre i våre klær er problematisk fordi det også vanskeliggjør resirkulering og nedbryting. Syntetfiber avgir også store ukontrollerte mengder mikroplast gjennom bruk, vask og som avfall – som igjen skader økobalansen i næringskjeden gjennom verdenshav, grunnvann og jordsmonn. Vi har enda ikke sett omfanget av de alvorlige konsekvenser dette kan påføre mennesker, dyr, helse og miljø.

Med et søkelys på klærnes totale kretsløp fra A til Å kan temaet løftes opp til det store bildet og skape en reell konsekvenstenkning av vår handel og forbruk.

Følg arrangementet på Facebook.