Klassisk konsert for klima: Al Skabningen Sukker

  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

ha%cc%8akon

STEMNINGSFULL KLASSISK KONSERT I JAKOB KIRKE

Det er med stor glede vi inviterer en sjeldent magisk konsert under Klimafestivalen § 112 med Håkon Austbø og venner i Kulturkirken Jakob. Inspirert av Sigbjørn Obstfelder sitt dikt «Al Skabningen Sukker» er det duket for en stemningsfull og bevegende kveld med Debussy, Alma Mahler, Schumann, Skouen, Messiaen, Bach, Thelin, Hegdal (urfremføring!), Skrjabin, Mæland og Brahms, inkludert tekster av Obstfelder, Rebolledo Pedersen, Rimbereid, Falke, Rilke og Heine.

Med seg har Austbø ingen ringere enn Juni Dahr, Guri Egge, Georg Reiss, Audun Sandvik, Haakon Thelin og Sanae Yoshida. Juni Dahr leser Obstfelders dikt fra 1890 under konserten.

AL SKABNINGEN SUKKER

Al skabningen sukker.

Bævende spørger det.
Bølgende hvisker det.

Fuglene klynger sig sammen,
læser hinandens øine.

Og vesterfra
ror vinden saa tungt,
og østerfra
banker søens pulse.

Skabningen lider.

(Første vers)

Pianist Håkon Austbø

I 50 år har Håkon Austbø nå vært aktiv som pianist og har en sentral posisjon i norsk og internasjonalt musikkliv. Mest kjent er han kanskje som fortolker av Olivier Messiaen, som han arbeidet med og dermed ble en av de ganske få til å bære videre en autentisk tradisjon. Han har også vært en av de mest ivrige forkjempere for Aleksandr Skrjabins musikk. Typisk nok var begge disse komponistene opptatt av farger, noe Austbø har gjort til en viktig del av sin virksomhet, ved å drive frem den første autentiske fremførelsen av fargestemmen i Skrjabins Prometheus i Nederland på 1990-tallet, for nå å utarbeide nye fargestemmer til Messiaens verk. Slik arbeidet med farger krysser over til billedkunsten, har Austbø krysset grenser lenge før tverrfaglighet ble et motebegrep. Han arbeidet med diktere (Claes Gill), skuespillere (Juni Dahr), koreografer (Jiri Kylián), jazzmusikere (Bengt Hallberg), ofte i helt nyskapende former. Austbø har vunnet flere priser og Spillemannprisen hele tre ganger!

Skuespiller Juni Dahr

Juni Vibeke Dahr er skuespiller og har de siste årene jobbet uavhengig av institusjonsteatrene. Hun har arbeidet både med middelaldertematikk, Henrik Ibsens dramatikk og med moderne eksperimentteater. Foto: Joanna Butler ©Juni Dahr

Sanger Guri Egge

Guri Egge er en ettertraktet sanger med et imponerende repertoar som spenner fra barokk til samtidsmusikk. Hun er meget opptatt av moderne musikk og har uroppført omtrent 50 verk, hvorav flere har blitt skrevet spesielt for henne. Hun har også mottatt priser for sine fabelaktige tolkninger.

Pianist Sanae Yoshida

Sanae Yoshida er født og oppvokst i Japan og avsluttet sitt kandidatstudium i utøvende klaver ved Toho Gakuen School of Music i Tokyo i 2005, før hun flyttet til Norge for å studere ved Barratt Due musikkinstitutt (master) med prof. Jiri Hlinka. Deretter studerte hun med prof. Håkon Austbø ved Universitetet i Stavanger. Sanae har mottatt en rekke priser og stipender, og har vært solist med bl.a. Bergen Filharmoniske Orkester, og har spilt solo ved en rekke festivaler. Foto Grete Zahl Kvakland

Komponist og bassist Håkon Thelin

Håkon Thelin er kjent som en av verdens fremste formidlere av ny musikk, og han har forsket på og presentert en rekke nye spilleteknikker på kontrabassen. Hans interesse ligger nå i samtidsmusikken og folkemusikken, og i den klanglige utforskningen av overtoner og multiphonics. Håkon arbeider også som komponist, hvor han har særlig fokusert på å utvikle repertoaret for kontrabassen. Han har komponert en rekke bestillingsverk. Foto Thomas Widerberg.

Cellist Audun André Sandvik

Audun André Sandvik er solocellist i Kringkastingsorkestret og i Det Norske Kammerorkester, og cellolærer ved Norges Musikk-høgskole. Auduns lekne og inderlige spill gjør ham til en ettertraktet solist og kammermusiker på internasjonale scener. Audun er kunstnerisk leder for den klassiske kammerfestivalen Gloppen Musikkfest. Han spiller på en cello fra 1695, bygget i Roma av Giorgio Taninger.

Treblåser Georg Reiss

Georg Reiss er klassisk utdannet klarinettist fra Norges Musikkhøyskole og Guildhall School of Music i London, og har spilt i Den Norske Operas orkester og Kringkastingsorkesteret. Selv om Reiss i dag er kjent som treblåser, var hans første jazzjobber som pianist i gruppen Halle/Reiss kvartett. Gruppen eksisterte fra 1974-1977, og bestod foruten Reiss av Morten Halle på saksofon, Peter Knudsen på bass og Carl Størmer på trommer.

Alle utøverne stiller opp for klimasaken, og overskuddet går til Norsk Klimanettverk.

Kjøp billetter her! 

Sjekk ut Facebookevent!

audun sandvik 300 Georg Reiss 300 Guri Egge 300
HaakonThelin_photo by Thomas Widerberg 300

Juni Dahr 300
Sanae-Yoshida 300