Lag din egen primstav! En barneworkshop om klimaendringer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

I anledning Eamon O´Kanes utstilling inviterer vi til barneworkshop i samarbeid med forskningsprosjektet CALENDARS (https://www.uib.no/en/calendars-project) ved Universitetet i Bergen.


Barneworkshopen passer best for barn fra 6 år og oppover. Utstillingen er for barn i alle aldre: (http://www.norskbilledhoggerforening.no)

Workshopen er åpen mellom klokken 12.00-16.00 lørdag og søndag. Det tar ca 10-20 minutt å fullføre en primstav. Doktorgradsstipendiat ved CALENDARS-prosjektet Elisabeth Schøyen Jensen vil lede barneworkshopen. Arrangementet er gratis.

På worshoppen vil vi vise frem forskjellige typer primstaver og fortelle litt om hva en primstav er og hvordan de ble brukt i Norge i gamledager. Deretter inviterer vi barna til å tegne sin helt egen primstav for sitt eget år, og med dette bidra til forskningen.

Worshopen er ment å på en interaktiv måte formidle til barn en spennende del av norsk kulturarv og historie, primstaven. Vi bruker samtalen om primstaven til å komme inn på et av temaene vi undersøker i CALENDARS-prosjektet, nemlig våre forestillinger og ideer om årstider i dag. Primstaven viser blant annet merkedager assosiert med forskjellige aktiviteter, for eksempel faller Mattismesse 21. september omtrent på høstjevndøgn, når dag og natt er like lange, og denne merkedagen var knyttet til «lauvonna», når man samlet inn løv til vinterfôret. Vinternatt eller «Pave Calixtus’ dag», 14.oktober, var ofte symbolisert med en vott og fra denne dagen av skulle hesten ha bjelle på, het det. I CALENDARS-prosjektet er vi interessert i hva som er aktiviteter vi knytter til årstidene i urbane miljøer som Bergen og Oslo, i dag.

Litt om primstaven – En annerledes kalender:
Alle kulturer har en måte å dele inn året på. I Norge i dag bruker vi den Gregorianske kalenderen (etter pave Gregor XIII). Primstaven er en annen type kalender som ble brukt her i Norge og deler av Europa før i tiden. Den tar utgangspunkt i den Julianske kalenderen (etter Julius Cæsar). Den eldste norske primstaven er fra år 1457, men mye tyder på at primstaver var i bruk i Norge lenge før dette. Noen har enda primstaver til pynt på veggene hjemme eller på hytten.

Primstaven er som regel skåret i bjørk, ask eller eik. De fleste staver er formet som sverd, men det finnes også ovale og ringformede staver. Hver dag i året er merket med et hakk og ofte er det et ekstra stort hakk hver syvende dag. Primstaven var et nyttig verktøy for å holde orden på de kristne merkedagene i løpet av året. Samtidig viste primstaven merkedager knyttet til årstidene og sesonger, gjerne med røtter i hedensk (ikke-kristen) tradisjon, og de ga beskjed om når forskjellige arbeid skulle ta til og avsluttes, som jakt og fiske, og varsler for været. Primstaven har en sommerside og en vinterside. Sommersiden starter 14.april. Vintersiden starter 14.oktober. Primstaven er en såkalt «evigvarende» kalender som kan brukes år etter år.