Om prosjektet
Klimadrama skal få ungdom emosjonelt engasjert i de klimautfordringene vårt samfunn står ovenfor.
To dramatikere ble hyret inn for å skrive et manus om klima for ungdom til Klimafestivalen i 2017. Ni ungdomsteater-grupper fikk 10 000,- hver for å iscenesette det nyskrevne manuset. Alle hadde premiere på hver sin kant av landet under Klimafestivalen §112,18 – 28. januar 2017.
Prosjektet ble startet på initiativ fra Irene Øvstebø Tvedten og Norsk klimanettverk, og er støttet av Sparebankstiftelsen.
Vi presenterer også Klimadrama under Klimafestivalen i 2018, følg med på programmet for de ulike spilletidene- og stedene i landet.
Les klimadrama-manuset her.
Om dramatikerne
STUEDAL/WALAAS
Stuedal/Walaas er en regi- og dramatikerduo som har jobbet sammen siden 2006. De siste årene har de skrevet og regissert flere musikaler på oppdrag fra Sandvika barne- og ungdomsteater, blant annet: Generasjon Prestasjon, Robin Hood, Prinsessen som ikke fikk
klatre i trær, Den usynlige gutten, Scrooge – et juleeventyr, Hans og Grete og Juleevangeliet – The Musical.
Sommeren 2014 hadde de regi på vandreforestillingen Walkin with Ibsen, produsert av Ibsenmuseet.
Vil du vite mer kan du sjekke ut: www.stuedal-walaas.com
Klimadrama i mediene
Ungdommer over hele Norge skal spille klimateater
Sparebankstiftelsen støtter klimadrama
Om deltakerne
- Drammen Kulturskoles Ungdomsteater
Kunstnerisk leder: Kristin Johnsdatter Søraune
Drammen kulturskoles ungdomsteater jobber ofte med devisede prosesser eller ny dramatikk. Gjennom aktørenes medskapende evner, tverrfaglig arbeid og en likestilling av sceniske virkemidler, ønsker de å skape engasjerende og nyskapende teater av og for ungdom. Ungdomsteateret har i flere år vært primus motor for en årlig tverrfaglig forestilling ved Drammen kulturskole, hvor så mange som 50-60 elever fra ulike fagområder ved kulturskolen deltar.
Drammen kulturskoles ungdomsteater spiller sine forestillinger på Drammens Teater.
- Hjelmeland Ungdomsteater
Kunstnerisk leder: Morten Hetland
Hjelmeland Ungdomsteater er et fritidstilbud for ungdommer i aldersgruppa 12-18 år. De har som mål å drive teateraktivitet og underholde i Hjelmeland kommune. Hjelmeland Ungdomsteater ønsker å gi ungdommer i Hjelmeland mulighet til egenutvikling og personlig vekst. Ungdomsteater er tilknyttet Frilynt Norge, en av de største amatørteater- og kulturorganisasjonene i Norge.
Hjelmeland ungdomsteater spiller sine forestillinger på Hjelmeland samfunnshus.
For mer informasjon, se:
- Molde Kulturskoles Ungdomsteater
Instruktør: Karin Skjetne
Molde kulturskoles ungdomsteater jobber for tiden med en egenprodusert forestilling om Molde Districtsfængsel 1865 – 1904. Forestillingen skal spilles for ungdomsskoleklasser på dagtid, samt ordinært publikum på kveldstid. Premieren er 03.mai 2016.
Fra og med januar 2017 skal spiller de sine forestillinger på den splitter nye kulturskolen i Molde.
- 12 Volt v/ Oslo Teatersenter
Instruktør: Sylwia Janina Stasiak
12 Volt er kjent for å ha satt opp en rekke forestillinger hvor de selv har vært med på å skrive og utvikle manuset. De er en veldig stabil gruppe, de fleste har vært med siden 2009, noe som gjør at de er selvstendige og har en stor forståelse for teateret. Gruppen er svært engasjerte i hvordan de får budskapet frem på scenen, samtidig som de elsker å underholde publikum. Gruppen har gjennom flere år lært verdien av å ta imot og involvere andre fag- eller samarbeidspartnere underveis i prosessen mot en forestilling. I denne gruppen er det alltid rom for alle, ønsker man ikke å stå på scenen, får man bidra i arbeid «bak» scenen. På denne måten er gruppen en godt eksempel på høy involvering av barn og unge.
- Sceneskrekk Ungdomsteater
Kunstnerisk leder: Mie Petzold Andberg
Sceneskrekk ungdomsteater har 10 års jubileum våren 2016! De jobber mye med improvisasjon, skuespillerteknikk, karakterarbeid, tekstforståelse, og har satt opp forestillinger i mange ulike sjangere. Blant annet: Trollmannen fra Oz, Hakkebakkeskogen, Dracula, Ronja røverdatter, Snehvit, og flere selvskrevne stykker som Trykk Start, Radio Go Go og nå Prins(esse)akademiet.
Sceneskrekk ungdomsteater spiller forestillingene sine i Marikollen Kultursal, i Rælingen kommune.
For mer informasjon, se: www.sceneskrekk.com
www.facebook.com/Sceneskrekk-Ungdomsteater
- Spinae Teater
Instruktør: Magdalena From Delis
Spinae Teater er et kunstsenter med hovedfokus på scenekunst. De jobber ofte med tverrfaglige prosjekter som kombinerer dans, teater, musikk, kunst og design.
Spinae Teater har rundt 150 aktive medlemmer, og spiller ofte sine forestillinger utendørs eller i egne lokaler på Stord.
For mer informasjon, se: www.spinaecompany.com
- Teater Pimpernell
Kunstnerisk leder: Ragnhild Arntsen og Ranveig Trælnes
Teater Pimpernell er en friteatergruppe for psykisk utviklingshemmede ungdommer fra 13-20 år. De har eksistert siden 2005, og ligger nå under Sjiraffen Kultursenter – som har ulike kulturgrupper for utviklingshemmede barn, ungdom og voksne. De jobber ofte med selvskrevne stykker, der instruktør skriver roller som er tilpasset hver enkelt skuespiller. Teater Pimpernell ser muligheter fremfor utfordringer, og lar gjerne en rullestol få en funksjon i forestillingen, eller lar ungdom uten språk ha roller med mime, dans eller andre måter å uttrykke seg på. I Pimpernell får ungdommene gjennom dramaøvelser, forestillinger og innlæring av teatermetoder – oppleve mestring kunstnerisk og sosialt. Teatergruppa deltok på Ungdommens Kulturmønstring i 2015 og 2016, og kom videre til Fylkesmønstringen begge år. Av tidligere forestillinger har de satt opp «Trollmannen og heksa», «Robin Hood», «Fabeldyr og andre spioner» og «Onkel Jens og heksene» – for å nevne noen.
For mer informasjon, se: sjiraffen.org/teater-pimpernell
- Teater Playroom
Instruktør: Maria Mørkrid
Teater Playroom er en fri-teatergruppe etablert i 2010 av Annie Woodward og Maria Mørkrid. Siden da har de jobbet med selvskrevne stykker som tar opp tabubelagte temaer. De arrangerer også multi-kunst festivalen Playroom festival på Oslo Teatersenter hvert år, og er nå i gang med en ny forestilling som skal ha premiere på festivalen i februar 2016. Forestillingen skal også spilles på flere festivaler i innland og utland.
Teater Playroom har Oslo Teatersenter som base, men har også spilt forestiller på Black Box Teater og Det Andre Teateret i Oslo.
For mer informasjon, se: www.facebook.com/TeaterPlayroom
- Prosjektsmia i teatersmia barne- og ungdomsteater
Instruktør: Katrine Vaborg
Prosjektsmia er for de som ønsker mer utfording og fordype seg i skuespillerfaget. De jobber dypgående med skuespillerteknikk, rolleinnstudering, manusarbeid, improvisasjon og stemme-bruk. Skuespillerne har vært med i Teatersmia i mange år,og er med på flere av Nittedal Teaters produksjoner.
Flere av skuespillerne går dramalinja på Lillestrøm og har ambisjoner for fremtiden.
Tidligere produksjoner: Panikk i kulissene (2016), Den hemmelige hagen (2015), Byen vår (2015), Koraline (2013).
For mer informasjon, se: www.nittedalteater.no