Velg riktig sjømat

Klimaforkerne er enige, de enkelte ting hver og en av oss gjør har betydning. Vi har defor samlet et utvalg av enkle handlinger som du kan gjøre for å være med å gjøre en forskjell.

 

 

krabbe

Blåskjell
Kamskjell
Krabbe
Kongekrabbe
Pollock (fra Alaska)
Reker
Sei
Sild
Økologisk fisk (oppdrett)

Fisk

Er denne lovlig fanget? Hvor kommer fisken fra?
Får du ikke svar – ikke kjøp. 

Laks (oppdrett)
Kveite (oppdrett)
Torsk/Skrei (fra Barentshavet)
Torsk (oppdrett)
Ørret (oppdrett)
tunfisk
Makrell
Blåkveite
Hyse/kolje
Pangasius/malle
Steinbit
Tilapia
Sjøkreps

Scampi

Torsk (fra Nordsjøen)
Blåfinnet tunfisk
Breiflabb
Kveite (viltfanget)
Kysttorsk
Norsk hummer
Pigghå og andre haier
Rødspette
Sverdfisk
Scampi
Uer
Ål


 

• I Norge konsumeres det årlig rundt 88 000 tonn sjømat. Det er ca. 24 kilo per person.

• Mange av disse fiskeartene er truet av overfiske. Andre fiskes på en ødeleggende måte slik at korallrev knuses, havskilpadder og sjøfugl drukner i fiskegarn, eller hai og småfisk tas som bifangst.

• Du kan bidra ved å ikke spise de truede (røde) fiskeartene. Spis heller mer av de grønne!

• Fisk er sunt og godt, og WWFs mål er at også fremtidige generasjoner skal kunne spise havets delikatesser

 

Kilde: WWFs Sjømatguide

Les også:  Smittende engasjement