Klima, mat, miljø – en kveld med foredrag, samtaler og debatt

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

#Klimafestivalen § 112 Haugalandet legger onsdag 29. januar opp til en helkveld med foredrag, samtaler og debatt med aktuell miljøtematikk på Haugesund folkebibliotek.

Arrangementet begynner kl. 16.30 og går slag i slag frem til kl. 22.30

Program:

Klimavennlig mat – hvorfor og hvordan v/ Mari Hult.
(16.30)

Visste du at vi kan spise på en måte som utnytter landbruksarealet slik at vi produserer flere kalorier, bruker mindre vann, metter flere munner og reduserer klimautslippene våre samtidig?
Mari Hult driver Norges største og mest leste veganske matblogg, og i dette foredraget viser hun deg hvordan du skal spise mer klimavennlig.

Naturopplevelser i skyggen av klimakrise og naturødeleggelser
– sett fra bjørneskogen og Løvebakken v/ Arne Nævra
(17.30)

Arne Nævra er en av de mest kjente og profilerte naturfotografene og naturfilmprodusentene i Norden. Gjennom utallige TV-programmer og naturserier for NRK har han opplevd nærmøter med de aller fleste ville dyr folk bare kjenner navnet på. Han har opplevelser fra alle kanter i Norge og fra flere verdenshjørner.
Gjennom film og foredrag vil han formidle flere av de sterkeste opplevelsene bak kameraet. Men han vil også peke på hva som truer naturen og menneskeheten – med utgangspunkt i alarmerende rapporter fra de to FN-panelene: Klimapanelet og Naturpanelet. Høsten 2017 ble Nævra også valgt inn for SV på Stortinget, der filmprodusenten og biologen har markert seg som naturens advokat. Nå har han sett hvilke mekanismer som skaper klimaproblemene og tapet av naturmangfold.

Vindkraft på land,- klima eller kommers? v/ Hogne Hongset
(18.45)

Hogne Hongset er forfatter og har blant annet skrevet bok om naturgass og utbyggingen av Ormen Lange-feltet. Hognset er tidligere informasjonsjef i Statoil og er i dag aktiv medlem i
Naturvernforbudet. Han har også skrevet flere kriminalromaner innen temaet olje og energi. I dette foredraget vil han ta for seg aksen «energiproduksjon, naturskader og klimaeffekter», med
hovedvekt på hvordan vannkraft og vindkraft i Norge må vurderes i et klimaperspektiv.

FNs bærekraftmål nr. 14: Bevare og bruke hav- og marine ressurser på en bærekraftig måte – Livet under vann v/ Bjørn Olav Rosseland
(19.30)

Er havet en endeløs ressurs som vi kan bruke som et matfat, et matproduksjonssted, en transportvei og en søppelkasse? Energiproduksjon og kreativ kjemisk industri har beriket oss med endeløse produkter som nå viser seg å skape uforutsigbare problemer for både mennesker og andre dyr. Tema for foredraget er: glidemidler (for skip), introduksjon av nye oppdrettsarter, kjemisk forurensning og kostholdsråd, plastspøkelset og kjernekraftuhell der Rogaland kan bli sentrum for nedfall. Bjørn Olav Rosseland er professor i økotoksikologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
(NMBU).

Fra Statoil til Equinor: Historien om selskapet som forandret Norge v/ Aage Storm Borchgrevink, Hogne Hongset, Einar Tho, Hilde Øvrebekk og Marius Rønnevik.
(20.30)

I boken «Giganten» forteller den prisbelønte forfatteren Aage Storm Borchgrevink for første gang historien om Statoil. Vi følger ledere, ingeniører og tillitsvalgte gjennom skiftende regjeringer og verdensbegivenheter som Sovjetunionens fall og 11.september. Det er en historie som strekker seg gjennom fem tiår – om visjonære lederskikkelser, politiske stridigheter og ufattelig rikdom, men også ulovlige streiker, livsfarlig arbeid og et utlandsengasjement som etterhvert skal koste norske liv. I denne programposten vil Borchgrevink fortelle om boken og samtale med tidligere informasjonssjef Hogne Hongset om innholdet. I samtalen deltar også redaktør i Haugesunds-avis Einar Tho og kommentator i Stavanger Aftenblad Hilde Øvrebekk. De to vil sammen med Borchgrevink reflektere rundt hvordan Equinor kan ta skrittet ut av oljealderen? Samtalen blir ledet av Marius Rønnevik.

«Europa uten gass – Er norsk gass broen til nullutslippssamfunnet? v/ Tord Hustveit, Hogne Hongset, Thor Otto Lohne og Alexander Urrang Hauge
(21.30)

I norsk offentlighet hevdes det stadig at Europa vil etterspørre norsk gass frem til 2050. Tord Hustveit har reist på kryss og tvers i Europa. Han har sett en massiv energiomstilling i praksis, en fornybarindustri med stadig større selvtillit, en klimapolitikk som forsterkes og en kullindustri som kjemper mot både gass og fornybar for å beholde markedsandeler.

At Europa vil trenge norsk gass langt inn i fremtiden er en påstand som bygger på en rekke svake forutsetninger – dette vil Hustveit argumentere for i denne samtalen. I samtalen deltar også tidligere informasjonssjef i Statoil Hogne Hongset og tidligere direktør for kommersiell utvikling i Gassco Thor Otto Lohne. Samtalen blir ledet av Øyo-bibliotekets egen Alexander Urrang Hauge.

Pris:

100,- Festivalpass og inngang til alle arrangement.
150,- Festivalpass familie NB: Begrenset antall billetter.

Skoleelever og studenter har gratis inngang men trenger gratisbillett.
NB: Begrenset antall.

Kjøp billett her:

https://haugesundbibliotek.ticketco.events/no/nb/m/e/oeyobiblioteket_klima_mat_og_miljoe

Kafeen Hos Carlos er åpent under hele arrangementet