- Dette arrangement har allerede funnet sted.
«La oss feire at i kveld blir vi hvite…»,
«vi ber om lov til å synge og danse som våre forfedre pleide…»
Dette sier noen av låtene som Ensemblet Wirakocha bidrar med 12. januar til Klimafestivalen.
Fri entré.
Ordene ble skrevet i en tid da afrikanske slaver og urbefolkning i Latin-Amerika tenkte på et nyfødt barn som et symbol på håp. Jesu fødsel kunne gi dem, unntaksvis, muligheten til å føle seg likeverdige med sine hvite herrer.
2019 har vært et helt unikt år. Hele verden er blitt bevisstgjort av en desperat, ung stemme om håpløsheten som ligger hos de nye generasjonene, tynget av ufrivillig ansvar allerede fra fødselen.
Å fortelle en historie om hvordan et nyfødt barn som engang var et symbol på håp, i vår tid da våre barn er født inn i en nesten håpløs situasjon, er et paradoks som Ensemble Wirakocha ønsker og skape refleksjon rundt med hjelp av et repertoar som utfordrer hva man kan forvente av både kirke-, jule-, barokk- og latinmusikk.
«Navidad con musica barroca» er konserten som tar deg med tilbake til kirker og klostre i Mexico, Guatemala og Peru på 1600- og 1700 tallet. Du vil få høre julens budskap sunget på spansk og portugisisk med afrikanske dialekter og på Inkaenes og Aztekernes urbefolkningsspråk.
Hvem er Ensemble Wirakocha?
Gruppas ti medlemmer har spilt sammen i to år og er barokkspesialister og improvisasjonsmusikere. Ensemblet spiller på historiske barokkinstrumenter og søramerikanske folkeinstrumenter og utforsker klangene og rytmene i 400 år gammel musikk. Ensemble Wirakocha spesialiserer seg på repertoar i skjæringspunktet mellom europeisk kunstmusikk og verdensmusikk fra begge sider av Atlanterhavet. Musikken ble til i en tid med utfordrende forhold i eksil, med diskriminering og slaveri og likevel bringer den med seg et smittende og sprudlende uttrykk som kanskje kan forklares ved menneskers evner og behov for å skape skjønnhet til og med i de vanskeligste situasjoner.